Arquitectura indispensable vol. 5

Una esglèsia amb una història molt lligada al poble de la ciutat de Barcelona . Un fet destacable de la Basílica de Santa Maria del Mar, que encara perdura, es que l’obra havia de pertànyer, exclusivament, als feligresos de la zona del port i de la Ribera, que bé amb els seus diners o bé amb el seu treball van ser els únics responsables materials del temple.

Un aspecte exterior més aviat robust i massís del gòtic català, es pot observar a la façana principal com queda emmarcada per dos torreons octogonals, i dos poderosos contraforts que delimiten el rosetó que donarà molta amplitud a la volta interior.

A l’entrada un impressionant pòrtic.

santa maria del mar

L’austeritat general és encara més manifesta en els laterals, formats per una paret plana sense decoració que tanca l’espai entre els contraforts i permet la presència de capelles interiors. La concepció és molt diferent a la de la gracilidad dels boterells del gòtic francès, que mai van ser un element destacat en el gòtic català i que aquí han desaparegut per complet.

Entrant ens trobem un espai diàfan, que descarta la divisió del gòtic europeu i s’inclina per una idea d’espai únic, tot cobert amb una volta de creu i coronat amb magnífiques claus de volta. Formalment, doncs, tenim un edifici de tres naus, però que gracies a separar molt els seus pilars i igualar bastant les alçades de les tres naus  l’arquitecte dona la mateixa sensació d’espai que s’aconsegueix amb una sola nau.

SantaMariaMar interior

Molt contraposat a l’aspecte exterior robust, ens torbem a un espai molt més ampli i esvelt.

Santa_Maria_del_Mar voltes

Després de meravellar-nos a l’interior de la basílica tindrem l’oportunitat exclusiva de pujar al seus terrats i visitar la cripta. Tot guiat i per un preu modic podrem  gaudir d’unes vistes úniques de Barcelona i tenir una perspectiva única del temple i del barri del Born, dels seus carrerons o del Fossar de les Moreres.

Més info: http://www.santamariadelmarbarcelona.org

Visita’ns: www.22m2.es

Un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s