Arquitectura indispensable vol. 3

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement de l’artista Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l’any 1963, disposa de més de 3.800 obres a la col·lecció permanent.

museu picasso
Entrada Museu

Si parlem del museu propiament, aquet ocupa cinc grans palaus del carrer de Montcada. Els palaus originals daten dels s. XIII-XIV, amb remodelacions destacades del s. XVIII

Els palaus són una bona mostra del gòtic civil català. Tenen una estructura comuna, al voltant d’un pati, i amb accés a la planta noble per una escalinata exterior descoberta que permet l’accès a les plantes nobles i tenen també la seva pròpia història.

Aquests cinc palaus són:

Palau Aguilar

El Palau Aguilar (Montcada, 15) fou el primer palau ocupat pel museu. L’edifici data del segle XIII però remodelat considerablement entre el XV i el XVIII. va pertànyer a diversos nobles de la Cort d’Aragó, entre els segles XIII i XIV fins que l’any 1386 la família burgesa Coromines-Desplà va adquirir-ho, per vendre’l 14 anys més tard a Berenguer d’Aguilar, de qui va prendre el nom. Posteriorment, els seus propietaris van ser diversos membres de la burgesia catalana fins que l’edifici va ser comprat per l’Ajuntament de Barcelona el 3 de novembre de 1953. Cal destacar el pati central de l’edifici, del segle XV, amb una escala descoberta i una galeria d’arcs gòtics apuntats.

PALAU AGUILAR
Palau Aguilar

Palau del Baró de Castellet

El Palau del Baró de Castellet (Montcada, 17) és un palau d’època medieval (s.XIII) que també va ser remodelat pels antics propietaris al segle XVIII. Va ser propietat de la família Gerona al segle XV, i durant els segles posteriors va anar canviant de mans entre famílies burgeses i aristòcrates de Barcelona. Deu el seu nom al fet que, el 1797, el llavors propietari Marià Alegre d’Aparici i d’Amat va rebre el títol nobiliari de Baró de Castellet, a mans del rei Carles IV. El palau va ser edificat al voltant d’un pati central. Cal destacar un relleu amb temàtica religiosa que es pot observar a la seva façana, realitzat durant el segle XVI. A l’interior,  un saló neoclàssic, de mitjans del segle XVIII, on destaquen els elements de marbre i els relleus policromats.

A la mort del baró, l’edifici fou llegat a l’Hospital de la Santa Creu, qui el va llogar a diferents inquilins fins que el va vendre a la família Rius. L’Ajuntament el va adquirir durant els anys 50 del segle XX.

Saló neoclàssic
Saló neoclàssic

 

Palau Meca

El Palau Meca (Montcada, 19) és un palau edificat entre el segle XIII i el XIV. També va patir una reforma durant el s.XVIII i també s’articula al voltant d’un pati central, segons el model de l’època. Cal destacar els enteixinats medievals de la planta principal i alguns sostres decorats durant el segle XIX. Es conserva documentació que atorga la propietat del palau el 1349 a Jaume Cavaller, llavors conseller en cap de l’Ajuntament de Barcelona. El seu nét, Ramon Desplà i Cavaller, convertiria el palau en el més important de tota l’illa de cases. Posteriorment, amb el temps va passar a ser propietat de la nissaga dels Cassador, marquesos de Ciutadilla. El primer propietari d’aquesta saga, Josep Meca i Caçador, va donar-li el nom actual al palau. La següent família va reformar l’edifici després d’haver estat molt malmès durant el bombardeig de 1714. El 1901 l’edifici va ser donat als Germans de la Doctrina Cristiana i s’hi va instal·lar el Montepío de Santa Madrona. Amb el temps el Montepío va cedir l’edifici a l’Ajuntament al 1977. El Palau meca es va reinaugurar com a part del museu al 1982. El Palau, propietat durant molts anys de la Fundació “la Caixa”, va passar a mans de l’Ajuntament de Barcelona el passat 2011.

Palau Meca
Palau Meca

Casa Mauri

La Casa Mauri (Montcada, 21) data del segle XVIII, però està fonamentada sobre algunes estructures molt més antigues, de l’època romana, quan l’espai es trobava ocupat pels suburbis de Barcino. Cal destacar la gelosia de fusta de la façana (veure foto), gairebé l’únic exemplar a Barcelona d’aquest sistema de tancament típic del segle XVIII. Se sap que entre 1378 i 1516 va ser propietat de la família Rocha. Es perd la pista dels propietaris fins al 1716, quan és propietat de F. Casamada. Durant el segle XIX es va fer diverses reformes. Sent propietari Josep Vidal i Torrents, l’edifici va arribar a tenir usos industrials, fins que va ser comprat per les confiteries Mauri el 1943, empresa que li va donar el nom fins que, el 1999, va ser adquirida pel Museu Picasso.

Façana Casa Mauri
Façana Casa Mauri

Palau Finestres

El Palau Finestres (Montcada, 23) Construït sobre les bases d’un edifici del s. XIII, ocupa l’espai d’una antiga necròpolis romana. Entre 1363 i 1516 l’espai va pertànyer al llinatge dels Marimon. Es desconeixen els propietaris fin sel 1698, quan l’adquireix la família Dalmases, ja propietaris d’un altre palau al mateix carrer (Palau Dalmases, Montcada,20). El 1872, el propietari de la Casa Mauri, Josep Vidal i Torres, va comprar l’edifici per annexar-ho a la seva casa. L’Ajuntament va adquirir l’edifici el 1970. Cal destacar les arcades de la planta baixa, afegides durant una reforma el s.XV i XVII-XVIII. De la planta noble, destaca el sostre enteixinat de finals del s.XIII, actualment restaurat. També destaquen dos finestrals trigeminats, amb columnetes.

Palau Finestres
Palau Finestres

 

Visita’ns a http://www.22m2.es

Un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s